Oxfam Novib

“Wij staan voor gelijke behandeling. Gelijk loon onderzoek is slechts een beginpunt.”

Oxfam Novib (300+ medewerkers) is een internationale non-profit organisatie die strijdt naar gelijkheid wereldwijd.

Waarom is het voor Oxfam Novib belangrijk om onderzoek te doen naar gelijke beloning?

“Oxfam Novib staat voor gelijkheid, dit geldt ook op het gebied van gender en gelijke beloningen. We willen er daarom zeker van zijn dat wij onze medewerkers gelijk belonen. Dit onderzoek is een krachtig startpunt om gelijkheid op alle fronten te bereiken.”

“Oxfam Novib staat voor gelijkheid. Dit onderzoek is een krachtig startpunt om gelijkheid op alle fronten te bereiken.”

Hebben jullie het onderzoek zelf gedaan of met een externe partij?

“Wij hebben besloten om het onderzoek extern te laten doen zodat het volledig objectief zou zijn en we op geen enkele manier invloed konden uitoefenen op de uitkomsten. Mogelijk kunnen we het over een aantal jaren wel zelf doen, maar nu vonden we het belangrijk om met een extern bureau in zee te gaan. Dat ging ook heel vlot, op korte termijn konden we alle data aanleveren en ontvingen we de resultaten samen met het adviesrapport.”

Wat was jullie reactie op de resultaten?

“Natuurlijk schrokken we van de resultaten, het onderzoek toonde duidelijk aan dat ook wij actie moeten ondernemen. We zitten onder het landelijk gemiddelde, dat is goed om te weten en een verwacht resultaat, maar het is fijn om te zien dat de resultaten ons gevoel bevestigen. Gelijke beloning is namelijk een belangrijk onderwerp voor ons, daar doen we ons best voor.
Een belangrijk inzicht voor ons was dat de resultaten je ook laten zien hoe de verdeling binnen de organisatie invloed heeft op loonverschillen. Binnen Oxfam Novib bleek een bepaalde unit gemiddeld lagere functies te hebben. Daar zijn we ons nooit van bewust geweest tijdens het functiewaarderingstraject. In deze unit werken ook de meeste vrouwen in junior posities en dat heeft natuurlijk invloed op de beloning. Dit was voor echt een echte eyeopener. Hiermee geeft dit onderzoek ons concrete handvatten om het verschil doelgericht aan te pakken.”

“Een belangrijk inzicht voor ons was dat de resultaten je ook laten zien hoe de verdeling binnen de organisatie invloed heeft op loonverschillen.

Wat zou je werkgevers willen meegeven die opzien tegen het doen van gelijk loon onderzoek?

“Durf de resultaten onder ogen te zien en ga niet meteen op zoek naar verklaringen waarom de uitkomst bij jullie anders zou zijn. Accepteer gewoon de feiten en probeer daar vervolgens iets aan te doen.”